economie

Iedereen ondernemer

De dag van de ondernemer is een mooi moment om de zelfstandige te feliciteren en te stimuleren. En terecht. Want wie onderneemt, zorgt voor beweging en zuurstof in samenleving en economie. Maar tegelijk is ondernemerschap een begrip dat je niet enkel meer kan of mag kleven op wie een btw-nummer heeft. Meer dan ooit is het een eigenschap die niemand van ons zich zou mogen ontzeggen. Elke werkgever, elke werknemer, elke leerkracht, elke zorgverlener, elke student, elke kleuter, elke mens zou in een omgeving moeten kunnen leven waarin ondernemend zijn erkend en gestimuleerd wordt. Want wie onderneemt, zoekt kansen om te groeien, neemt het risico om te falen en neemt de kans om mee verantwoordelijkheid te nemen tegenover zichzelf en zijn omgeving.

Elke werkgever, elke werknemer, elke leerkracht, elke zorgverlener, elke student, elke mens zou in een omgeving moeten kunnen leven waarin ondernemend zijn erkend en gestimuleerd wordt.

In een grenzeloze economie die almaar sneller transformeert en innoveert, zou het nefast zijn om de ondernemersgeest aan enkelen te laten. In tijden als deze zijn álle geesten, handen en harten nodig om de uitdagingen die voor ons liggen vinnig, flexibel en met gezonde goesting aan te pakken. Zodat de werkelijkheid van morgen ons niet overkomt, maar we ze integendeel zelf kneden naar de dromen die we koesteren.

Dit kan elke mens doen door zich niet in het hokje op te sluiten waartoe de dagelijkse mallemolen hem uitnodigt. Maar door zichzelf uit te dagen, door pro-actief de nek uit te steken en inititiatief te durven nemen, door het lef te hebben om écht te investeren in authentieke relaties op en naast het werk, door de wil om te groeien op alle vlakken. Of je nu bandwerker bent of innovatiestrateeg, projectmanager of CEO, vakbondsafgevaardigde of patroon: Het is tijd om voorbij het eigen hokje te kijken, de handen in elkaar te slaan en meer te doen dan je in eerste instantie van jezelf en elkaar verwacht. In élke job, in élk vak, in élk leven is er plaats voor ondernemerschap.

Wil dat zeggen dat we nog harder moeten werken ‘om de economie te redden’? En ons zo almaar meer uitputten, ten koste van onszelf? Helemaal niet. Integendeel zelfs. Want werken en leven vanuit een gezonde ondernemersgeest doet je ook als mens groeien. We zijn wezens die niet gemaakt zijn voor de status quo. Het is net de dagelijkse tredmolen en de zwijgzame stilstand die de lust uit het leven neemt. Al vanaf onze eerste harteklop zijn we groeiers die onszelf overwinnen en daar gelukkig en blij van kunnen worden. Stap voor stap, met vallen en opstaan. In periodes van actie en van rust. Dat proces stopt niet. We leren een leven lang, dag in dag uit. En dat geeft inzicht, dat doet de geest rijpen, biedt het verstand wijsheid en doet het gemoed landen in een rustig vertrouwen. En de motor van die leercurve is de durf om te ondernemen.

Er is immers één simpele wet die ervoor zorgt dat je als ondernemende mens niet alleen staat als het fout loopt: wees nooit ondernemend op een manier die enkel jezelf iets opbrengt.

Natuurlijk is ondernemerschap niet zonder risico’s. Wie onderneemt, kan met zijn gezicht ook tegen de muur botsen en een hoop blutsen en builen oplopen. Dan moet je een omgeving hebben die je opvangt, waarin je even kan bekomen en je stilstaat bij de lessen die je kan leren. Daarom is het noodzakelijk om een werk- en zelfs gemeenschapscultuur te creëren waarin falen een optie is en waar kwetsbaarheid getoond kan worden. En die cultuur kan je zelf ook mee maken. Er is immers één simpele wet die ervoor zorgt dat je als ondernemende mens niet alleen staat als het fout loopt: wees nooit ondernemend op een manier die enkel jezelf iets opbrengt. Echt en waarachtig ondernemerschap impliceert vooruitgang of evolutie voor jezelf, voor je omgeving en zelfs voor de hele samenleving. Zo neem je verantwoordelijkheid voor je eigen groei en die van je omgeving. En zal je omgeving haar verantwoordelijkheid nemen als jij zelf de mist ingaat.

Misschien kan de dag van de ondernemer er dus een zijn waarop we elkaar aanzetten en inspireren om op een open, kwetsbare manier uit ons vakje te springen en de verantwoordelijkheid te nemen om onszelf en elkaar te doen groeien. Als we in de economie, de media, de politiek of waar we ook actief zijn vanuit deze dynamiek aan de slag gaan, dan is er veel mogelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s