economie

mannelijk én vrouwelijk leiderschap

OOTF_powerpoint_extra[1]Sinds eeuwen leven we in een stevige patriachale ondernemerscultuur. In de economie en in onze werkwereld zwaait de eerder mannelijke leiderschapsstijl nog steeds de plak. Vrouwen vochten zich dan wel tot aan het glazen plafond, en soms erboven, maar in essentie bleef een diepgewortelde mannenethos de werkvloer beheersen. Kijk bijvoorbeeld naar de verhalen van machtsmisbruik die nu uit de schaduw van de voorbije decennia aan het licht komen. Het testosteron van grijpgrage ego’s overschreed moeiteloos de grenzen van het fatsoen in een tijd waarin dat normaal werd geacht. De enorme woede van de massale #metoo-beweging die erop volgde was niet meer dan een logische reactie, die de hele wereld wakker lijkt te maken en de battle of sexes weer op scherp zet.

Maar de essentie van de ‘vermannelijkte’ samenleving gaat dieper dan deze uitwassen. Sinds lang nemen we een masculine maatstaf aan voor het samenwerken -en leven. Er is een bijna onstuitbare wedloop naar steeds meer: bedrijven en merken zijn sterk gericht op targets, prestaties en winstmaximalisatie van de cijfers. Of je nu man of vrouw bent, iedereen is vandaag gepokt en gemazeld in deze eerder mannelijke actiecultuur, die regelmatig in overdrive gaat. Steeds meer mensen verslikken zich er dan ook in. Teveel man- of yangkracht maakt dat je je je motor opblaast. De vele burn-outs en het ziekteverzuim ten gevolge van werkdruk en stress zijn daar schoolvoorbeelden van.

Steeds meer mensen worden simpelweg gedwongen om de rust op te zoeken en naar de betekenis te kijken achter de dagelijkse race. En zo geraken ze als vanzelf in een periode van introspectie, zoekend naar betekenis en draagkracht. Met een veel grotere focus op het belang van de mens achter de cijfers. Dit wordt in het oosten yin genoemd. Het is door deze eerder vrouwelijke aspecten sterker te integreren in onze dagelijkse manier van werken en leven, dat er een veel stevigere balans kan groeien. Waardoor we vooral ook de overdrive leren vermijden.

Het is helemaal prima om waar nodig harde, snelle beslissingen te nemen en volop actie te ondernemen. Zolang je in een volgende stap de ruimte creëert om even te gedijen in de eenvoudige rust van het niets doen. De focus op cijfers is absoluut nodig, maar ze wordt evenwichtiger als je ze afwisselt met een warme betrokkenheid bij de mensen die erachter zitten. Ook rationeel denken is cruciaal. Het is een van de belangrijkste gaven die een mens heeft, maar het krijgt meer betekenis als we daarnaast eveneens onze emoties laten spreken op het werk. Elk bedrijf is vandaag gericht op het versterken van competenties. En ook dat is niet meer dan logisch. Maar de drive om steeds sterker te worden als vakmens, krijgt enkel maar meer waarde als je daarnaast ook ruimte vindt om te groeien als mens.

Nieuwe leiders zijn mannen en vrouwen die zich in hun job, welke verantwoordelijkheid ze ook hebben, bewust zijn van deze spankrachten in zichzelf en hun werkomgeving. Ze zoeken deze op om vanuit een verdiept evenwicht een hefboom te vormen waarmee ze hun eigen leven én dat van hun omgeving een stuk harmonieuzer en bewuster maken. Ben je van nature een heel mannelijke leider, zoek dan tegelijk heel bewust de yinkracht in jezelf op. Deze zorgt voor de bedding die je nodig hebt om je actiegerichte drive voedzaam te sturen. En als je eerder een yin-leider bent, tracht dan het yangstuk in jezelf aan te spreken. Deze zorgt ervoor dat de mensgerichte aanpak een gerichte focus krijgt. Zo groeit de mens naar de aard van de natuur waarin hij leeft.

Het is alvast hoopvol dat Organisation of The Future (ootf.be) op 18 mei meer dan 300 ondernemers verzamelde in Antwerpen om over dit thema in een ervaringsgericht leernetwerk te stappen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s